André Kuipers: ‘Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat de aarde een schitterende, maar heel kwetsbare planeet is.’

Zijn eerste boek schreef hij in de ruimte, speciaal voor zijn kinderen. Sindsdien heeftAndré Kuipers - boek - astronautje André het atronautje veel avonturen meegemaakt. Wij spraken met  André Kuipers over zijn avonturen in de ruimte, het nieuwe 101 vragenboek en zijn favoriete hobby: lezen. 

We hebben gehoord dat lezen 1 van je favoriete hobby’s is. Wat vind je er zo leuk aan? 
Door te lezen stap je in een andere wereld. Ik vind dat fascinerend.

Wat lees je zelf het liefst?
Ik houd van waargebeurde verhalen en heb een voorkeur voor non-fictie en biografieën. Eén favoriet boek heb ik niet echt, maar Cosmos van Carl Sagan en Op jacht naar het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend als de ‘Soldaat van Oranje’ vind ik heel mooie boeken.

Je bent al lid van eci sinds 1977, wat spreekt je zo aan in ons concept?
Ik werd lid op mijn 19de. Zeker in die tijd was het een voordeel om met regelmaat attent te worden gemaakt op nieuwe boeken en het actuele aanbod te zien.

Waarom vind je het belangrijk dat je kinderen en volwassenen vertelt over de aarde en de ruimte?
Veel mensen realiseren zich onvoldoende dat de aarde een schitterende, maar heel kwetsbare planeet is. Vanuit de ruimte heb ik gezien dat wij mensen roofbouw plegen en dat baart mij zorgen.

Welke dingen die je zelf hebt meegemaakt heb je verwerkt in je boeken?
Mijn biografie Droomvlucht staat bol van alles wat ik in mijn carrière als astronaut heb meegemaakt.

Je bedacht André het astronautje toen je zelf in de ruimte zat. Welke avonturen gaat hij beleven in zijn volgende boeken?
Een van de vragen die mij veel wordt gesteld is: ‘Hoe word je astronaut?’ Daarop weet het Astronautje het antwoord. En verder gaat hij natuurlijk door met het ontdekken van ons heelal.

André Kuipers - andre het atronautje leert tellenVoor de allerkleinste heb je nu ook de kartonboekjes van André het astronautje. In 1 boekje leren kinderen terugtellen in plaats van optellen. Waarom is dat?
Bij de lancering van een raket wordt altijd afgeteld, van 10 naar 1, afff! Voor de allerkleinsten is dat natuurlijk een grote uitdaging, maar die gaan we in de ruimtevaart graag aan. Natuurlijk kun je eerst achterin beginnen met tellen, van 1 tot 10, en leren waarop je allemaal moet letten voordat de raket kan vertrekken.

 

Wist je dat er meer sterren in het heelal zijn dan zandkorrels op alle stranden van de wereld?

Je vertelt altijd leuke en gekke weetjes in je boeken. Wat is jouw favoriete weetje?
Wist je dat er meer sterren in het heelal zijn dan zandkorrels op alle stranden van de wereld?

Je hebt het 101 vragenboek samen met Sander Koenen geschreven. Werken jullie allang samen?
We kennen elkaar al vele jaren, sinds hij in 2002 een artikel over mij schreef. Sander is ook de auteur van mijn biografie en hij reisde mee naar de plaatsen waar mijn leven zich afspeelde: van Houston en Moskou tot de steppe van Kazachstan waar ik werd gelanceerd.

Komt er ook een opvolger voor het 101 vragenboek? En mogen kinderen weer nieuwe vragen hiervoor indienen?
Jazeker, dat is de bedoeling. We zijn al vragen aan het verzamelen!

Wil jij of een van je kinderen ook een vraag aan André stellen voor het 101 vragenboek? Stuur dan jouw vraag op via deze link: http://andrekuipers.com/vragen/

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *