Carlos Ruiz Zafón & Het labyrint der geesten in 9 vragen

Carlos Ruiz Záfon - Het labyrint der geesten - De schaduw van de wind - nieuw boek

Carlos Ruiz Zafón, op 7 november verscheen zijn nieuwe boek Het labyrint der geesten. Carlos Ruiz Zafón - Het labyrint der geesten - De schaduw van de wind - nieuw boek De Grand Finale van de saga van Het kerkhof der vergeten boeken, boek 4, het slotstuk. Al onze favoriete karakters komen voorbij:  Daniel, Bea, Fermin, Isabella… En meer, nieuw, en opzienbarende ontknopingen.  Lees het interview over de ontmoeting tussen Isabella en Daniel, over ‘we are what we remember’ en Batman (echt waar).

Door Kim 

Wat kun je ons alvast vertellen over Het labyrint der geesten?
Het Labyrint der geesten is het slotstuk, de apotheose van een verhalende wereld die zich heeft ontwikkeld en steeds complexer is geworden sinds De schaduw van de wind.  Aan de ene kant staat het verhaal op zichzelf waardoor de lezer de andere boeken niet hoeft te hebben gelezen, maar voor degene die de saga van Het kerkhof der vergeten boeken wel hebben gevolgd bereikt het verhaal hier zijn climax, worden alle vragen beantwoord en komen alle verhaallijnen samen. Voor mij persoonlijk is dit het meest diepgaande en veelzijdige boek in de hele serie. En het is zeker mijn favoriet van alle boeken die ik heb geschreven.

Deze keer leren we al hun diepste geheimen kennen

Welke personages mogen we opnieuw begroeten in je nieuwe boek?
Alle hoofdpersonages en bijfiguren die we hebben leren kennen in de eerste 3 boeken komen terug in het verhaal. Plus nog een heleboel nieuwe en opwindende karakters. Daniel Sempere, Bea, Fermin, Isabella, Carax, David Martin, Valls… ze zitten er allemaal in en deze keer leren we al hun diepste geheimen kennen.

Ik kan mij herinneren dat je sterk gelooft in ‘we zijn wat we ons herinneren’. Daniel kan zich zijn moeder amper herinneren en gaat op zoek naar de waarheid over haar in dit verhaal. Hoe staan deze twee in verband met elkaar? Zal de waarheid over haar hem een completer persoon maken in dit laatste boek?
Inderdaad. In De schaduw van de wind leerden we Daniel kennen als een moederloos kind waar hij werd achtervolgd door haar afwezigheid, door de grote leegte die achterbleef na haar dood. Zijn leven wordt een zoektocht om de waarheid te achterhalen van Isabelle Sempere, omdat dit de enige manier is om erachter te komen wie hij werkelijk is.

De zoektocht naar de waarheid over Isabella’s leven en dood zijn de basis van het verhaal

Betekent dit dat we nu de waarheid te weten komen?
In dit boek kom je precies te weten wat er met Isabella gebeurd is, en niet van wat anderen Daniel hebben verteld, maar van Isabella zelf. Isabella’s afwezigheid en de zoektocht naar de waarheid over haar leven en haar dood zijn de basis van het verhaal en essentieel voor Daniel om de cirkel rond te maken en te worden wie hij werkelijk is.

Carlos Ruiz Zafón - het labyrint der geesten - de schaduw van de wind - nieuw boekHoe ben je op het idee gekomen voor Het kerkhof der vergeten boeken?
Ik denk dat het idee is ontstaan ergens in 1990 toen ik naar Californië verhuisde van mijn geboortestad Barcelona. De manier waarop ons geheugen werkt, onze identiteit en de essentie van wat ons maakt wie we zijn, maakte iets in mij los en dit leidde ertoe dat ik over zo’n fantastische bibliotheek begon na te denken. Een mysterieus labyrint met de architectuur van een kathedraal gemaakt van boeken en dat dient als een symbool voor dit geheugen. En van daaruit begon het verhaal te groeien.

En nu je de grote finale hebt bereikt, de serie compleet is. Hoe voelt het?
Het is een lang en enorm voldoening schenkende reis voor mij geweest en ik ben heel blij dat ik het precies zo heb kunnen afronden zoals ik altijd had gehoopt dat het zou worden. Het was een enorme uitdaging en ik ben gelukkig en tevreden met het eindresultaat, want het is alles wat ik mij had kunnen wensen.

Is er ook een muzikale begeleiding of, misschien beter gezegd, een muzikale versie van het boek? En zo ja, hoe klinkt die dan?
Ja, die is er zeker. Ik leid een dubbel leven waarin ik overdag een schrijver ben, maar in mijn geheime leven ben ik een muzikant en componist. Het is net als bij Batman, maar in plaats van de Batmobiel heb ik een piano… Even serieus nu, muziek is heel belangrijk voor mij en ik geniet ervan om muziek te maken bij mijn verhalen en personages. Ik doe dat voor mijzelf, zonder enige pretentie. Maar hopelijk zal ik ooit sommige van mijn composities kunnen delen met mijn lezers die ook benieuwd zijn naar dit deel van het creatieve proces.

Waarom ben je overgegaan van het schrijven van YA boeken naar boeken voor volwassenen?
Ik denk dat dat een natuurlijk proces is geweest. Het was nooit mijn plan geweest om YA-boeken te schrijven. Wat er gebeurde is dat ik een prestigieuze prijs won voor YA-fictie voor mijn eerste boek. Dus ik genoot onverwacht van een redelijk succesvolle carrière als jeugdboekenschrijver. Maar uiteindelijk besloot ik in het diepe te springen en eindelijk het soort boeken te gaan schrijven waar ik altijd van droomde. Achteraf ben ik heel blij dat het zo gelopen is, omdat ik voor een jong en veeleisend publiek heb mogen schrijven om zo op een natuurlijke wijze mijn eigen weg te vinden.

Wat is je volgende project?
Op dit moment liggen er een aantal projecten op mijn bureau en ik ben er bijna uit wat mijn volgende wordt. Wat ik op dit moment kan vertellen is dat het iets nieuws en anders wordt en ook iets dat een logisch vervolg is op wat ik de afgelopen jaren heb gedaan…

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *