Lize Spit – ‘Het smelt’: “Het leven op zich is al inspirerend genoeg.”

Lize Spit Het Smelt

Lize Spit voor Das Mag © Keke Keukelaar

Al maanden domineert ze de Vlaamse bestsellerlijst. De 27-jarige Lize Spit, kort van stuk, markante knot, geweldige pen. Haar debuut Het smelt werd met lovende recensies ontvangen door onder andere NRC. Een Engelstalige versie van haar boek is in de maak, er komt een verfilming en het boek komt in 8 landen uit. Een schrijversdebuut waar veel aspirant-schrijvers alleen maar van kunnen dromen…

Door Deborah

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met het succes van Het smelt! Had je dit zelf verwacht?
“Het boek is op dit moment vooral succesvol in Vlaanderen, terwijl ik vooraf dacht dat het boek voornamelijk in Nederland een groot succes zou worden. Daar trad ik veel op en was er al veel aandacht. De Vlaamse taal doet het ook goed in Nederland, het heeft bijna iets exotisch. Toen het boek uit kwam ging het juist in Vlaanderen heel snel: na een week werd ik al gebeld om het succes te verklaren. Ik denk dat er in Vlaanderen meer vraag en ruimte was voor een nieuwe stem. In Nederland is dit veel lastiger, daar worden boeken meer bepaald door bijvoorbeeld televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door. In Vlaanderen gaat men bijvoorbeeld meer uit van goede recensies in kranten. Of het daar echt aan ligt weet ik niet, maar het zou een verklaring kunnen zijn.”

Misschien herkennen de Vlamingen zich in het typisch kleine Vlaamse dorp dat je omschrijft?
“Ik denk dat het dorp dat ik omschrijf niet per se typisch Vlaams is, ik heb ook genoeg Nederlanders gesproken die uit zo’n dorp of zo’n systeem komen. Het is een fenomeen dat iedereen kent, opgroeien in een klein dorp en de eenzaamheid daarin.”

In 2013 won je schrijfwedstrijd Write Now, je debuutroman kwam begin dit jaar uit. Wat heb je in de tussentijd gedaan?
“Voornamelijk ben ik eerst een jaar bezig geweest met het kiezen van een uitgever. Ik heb een heel jaar geschreven aan mijn boek, maar ik heb de afgelopen jaren ook veel korte verhalen geschreven.”

Je keuze voor beginnende uitgeverij Das Mag is een opvallende. Wat is voor jou de reden geweest om voor hen te kiezen?
“Ik voelde me aangetrokken tot het kleine front dat zij vormen. Er is veel aandacht voor de auteur en zij stoppen er veel tijd en energie in. Ze durven risico’s te nemen. Met hun crowdfundingsactie haalden ze binnen korte tijd veel investeerders binnen.”

Je hebt met ‘Het smelt’ de lat voor jezelf onwijs hoog gelegd.
“Ik denk dat de lat hoog leggen de enige mogelijkheid is. Ik ben een perfectionist. Alles wat ik in me had, heb ik in dit boek gestopt. Ik was niet bezig met een eventueel boek dat ik daarna nog zou schrijven. Het succes van ‘Het Smelt’ is een fijne beloning voor het risico dat ik heb genomen. Maar de lat hoog leggen, ik denk dat iedereen dat moet doen. Bij Das Mag ligt de lat ook zeker hoog.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik zoek altijd een haakje bij mezelf, want ik wil niet het gevoel hebben om iets te moéten vertellen. Ik kies iets persoonlijks, vervolgens laat ik dingen weg of voeg ik dingen toe. Het ligt er aan wat het verhaal beter maakt. Ik vind het moeilijk om boeken te lezen, maar ik kijk veel films. Maar mijn inspiratie haal ik vooral uit het leven zelf. Het klinkt misschien arrogant, maar ik vind het leven op zich al inspirerend genoeg.”

Je hebt eerder ook aangegeven dat Het smelt niet autobiografisch is, maar wel persoonlijk…
“Die vraag krijg ik vaker, maar daar ga ik liever niet op in. Ik vind het niet relevant voor het verhaal, het voegt voor mij niets toe.”

Wat is jouw favoriete boek en wat is je favoriete film?
“Wat een moeilijke vraag! Ik kan niet zeggen: dit is het beste dat ooit is gemaakt. Wat ik in ieder geval een mooie film vind is de Griekse film Dogtooth. Een prachtig boek is bijvoorbeeld The gigantic beard that was evil van Stephen Collins.”

Ik moest je boek zelf soms af en toe wegleggen omdat het zo beklemmend en rauw was. Heb jij datzelfde ervaren toen je het boek schreef?
“Als ik schrijf houd ik een grote afstand. Ik voel geen afschuw, geen schaamte. Tijdens het schrijven stel ik heel weinig vragen. Ik denk bijvoorbeeld niet: ‘Kan dit wel, wat ik nu schrijf?’. De sfeer is ook gewoon zo ontstaan, door middel van kleine elementen.”

Ben je al bezig met een tweede boek?
“Ik ben er heel langzaamaan over na aan het denken. Nu ben ik nog te druk met alles rondom mijn vorige boek om echt te schrijven, dat komt volgend jaar. Maar ik ben er al wel mee bezig.”

Het smelt

In ‘Het smelt’ volgen we het leven van Eva, zowel in heden als verleden. In het Vlaamse Bovenmeer worden in Eva’s geboortejaar maar twee andere kinderen geboren, de jongens Laurens en Pim. De drie musketiers trekken met elkaar op, totdat er in de zomer van 2002 iets verschrikkelijks gebeurt. Dat zet alles op zijn kop. Dertien jaar later keert Eva terug naar het geboortedorp: met een blok ijs in haar kofferbak…

Benieuwd naar dit rauwe en beklemmende debuut van Lize Spit? Nederlandse lezers kijken hier en Vlaamse lezers vinden hier meer informatie.

Deel dit artikel

One Comment on “Lize Spit – ‘Het smelt’: “Het leven op zich is al inspirerend genoeg.””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *