Kookboekenauteur Yvette van Boven: ‘Koken is niet zo angstaanjagend als veel mensen denken’

yvette-van-boven-snippet

Yvette van Boven kookboekenSinds dit jaar maakt ze niet alleen kookboeken en recepten voor verschillende media, ook presenteert ze haar eigen kookprogramma. Als je met Yvette van Boven praat over koken straalt het enthousiasme er vanaf. Haar kookboeken zijn vrolijk vormgegeven en van A tot Z maakt ze de boeken zelf. Inclusief fleurige tekeningen. In haar nieuwste boek Nog meer uit Van Bovens oven, zitten weer genoeg lekkere maar simpele recepten om in de oven te bereiden.

Door Deborah

Hoe lang werk je gemiddeld aan een kookboek?
‘Oh, wat een grappige vraag. Gemiddeld een jaar, denk ik wel.’

Hoe gaat het proces van een kookboek maken? Hoe pak je dat aan?

‘Wat je van plan bent moet eerst al een tijdje als een soort onderbuikgevoel sudderen. Dat klinkt gek, maar dat werkt echt zo. Je idee moet een beetje groeien. Bij mij groeit het meestal langzaam in mijn hoofd, en op een gegeven moment krijgt het een soort vorm. Heel vaak gebruik ik recepten die ik al eerder heb geschreven. Die hervorm ik. Het gaat allemaal heel erg op gevoel, er is niet echt een eenduidige manier waarop ik dat doe.’

Waar haal je de inspiratie voor je recepten vandaan?
‘Dat doe ik door veel buiten de deur te eten, kijken hoe andere mensen dingen bereiden. Veel in het buitenland, maar ook vaak gewoon in Amsterdam – waar ik woon. Vervolgens bedenk ik daar thuis variaties op die ik weer ga maken. Ik lees ook veel. Kijk op grote websites met recepten uit Amerika, Engeland, Ierland en Australië. Het zit in alles. Het kan aan het weer liggen, of aan kleuren buiten in de natuur. Daar kan je ook door geïnspireerd raken. Waar het om gaat is: je zintuigen open houden.’

Heb je een favoriet recept uit je nieuwste boek, Nog meer uit Van Bovens oven?
‘Een van mijn favoriete recepten is de warme zomermaaltijdsalade. Die kan eigenlijk ook heel goed in de winter. Alles in deze salade is geroosterd en dat is zo lekker: bloemkool, venkel, uien, verse tomaatjes, waterkers… Er gaat een dressing bij van ingemaakte citroen. Oh, ik proef ‘m gewoon weer. De boodschap hierachter is: salade uit de oven, dat kan dus ook gewoon.’

Yvette van Boven: ‘Ik vind toegankelijkheid met toch een verrassing het belangrijkste’


Nog meer uit Van Bovens oven - Yvette van BovenWat is het doel dat je wilt bereiken met je kookboeken, of heb je een bepaalde boodschap?
‘Het schijnt dat je die onbewust toch hebt, terwijl ik denk dat ik helemaal geen boodschap heb. Misschien wel dat koken niet zo angstaanjagend is als veel mensen denken. Veel mensen beginnen niet eens aan een gerecht omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Dat vind ik zo jammer. Daarom heb ik vrij eenvoudige recepten die heel makkelijk te maken zijn. Maar waarmee je mensen toch een beetje blij kunt maken, dat ze trots zijn dat ze het helemaal zelf hebben gemaakt. Dat lukt me ook wel. Ik denk dat de toegankelijkheid met toch een soort verrassing in mijn boek zit. En dat ik dat het belangrijkste vind.’

Hoe ziet voor jou een ideale dag eruit waarop je aan je kookboek werkt?
‘O, heerlijk. Nou, dat is een dag waarop geen mail binnen komt. Daar begint het mee, dus geen afleiding. Ik heb al heel veel heb getest en wat gefotografeerd, en ik kan me verheugen op een nieuwe sessie fotograferen. Een dag waarop alles gewoon op z’n plek valt. Ik maak het boek ook zelf op. Ik zie waar de gaten komen, waar ik een illustratie moet maken. Dat vind ik heerlijk. Dan heb ik het materiaal, voel ik het verhaal en zie ik wat na elkaar moet komen. Ik pas het allemaal in elkaar en denk: ja, het klopt. Dat is echt een heerlijk gevoel.’

Heb je veel van die dagen, of is dat lastig?
‘Nee, dit jaar heb ik die totaal niet gehad. Maar we gaan er nu weer mee beginnen, ik ben bezig met dingen af te sluiten zodat ik dat weer kan gaan doen.’

Heb je een kookboekenauteur, of een kok, die een voorbeeld voor je is geweest of nog is?
‘Ja natuurlijk, maar het zijn er heel veel. Ik ben een groot fan van Nigel Slater. Hij schrijft echt prachtig. Het is heel belangrijk dat je mensen kunt meenemen in je verhaal, dat ze zin krijgen om het recept te maken. Ik probeer dat met beeld te doen, hij doet dat met woorden. Van Diana Henry ben ik ook fan. Zij mengt vaak Perzische dingen – een beetje zoals Yotam Ottolenghi later deed – door Europese gerechten. En verder: de River Cafe-boeken. Die zijn al wat ouder, maar hebben mij wel gevormd. Het zijn ingewikkelde, stoere gerechten, maar zij laten het in zo’n vanzelfsprekende eenvoud zien.’

Lees je naast kookboeken ook graag andere boeken?
‘Jazeker! Niet zoveel als ik zou willen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf nu weer aan het dwingen ben om wat meer te lezen. Vroeger las ik veel meer. Nu ben ik vaak te rusteloos ervoor.’

Welk boek lees je op het moment?
‘Het nieuwe boek van Jonathan Safran Foer, Hier ben ik. Daar ben ik net in begonnen. Ik ben nog niet zo ver, maar heb er heel veel zin in. Hij schrijft prachtig en ik heb alles gelezen wat hij heeft geschreven.’

Moeilijke vraag: er zijn tegenwoordig zoveel kookboeken. Wat maakt jouw kookboeken anders en is het lastig om eruit te springen?
‘Nou, dat is lastig om over jezelf te zeggen. Het enige wat ik zelf belangrijk vind, is dat ik dicht bij mezelf blijf. Ik maak niet iets wat modisch of hip is. En dat spreekt mensen aan of niet. Ik denk dat boeken zich onderscheiden door te zijn wie ze zijn, niet omdat ze mee willen doen aan hypes of modegrillen. Een boek dat echt authentiek is, dat wil ik.’

‘Het enige gezonde dat je moet vertrouwen is je verstand’


Je had het over trends. Er is natuurlijk een trend om steeds gezonder te gaan eten en met je voedingspatroon bezig te zijn. Is dat ook iets dat invloed heeft op jouw werk, of op de kookboekenwereld?
‘Het heeft weinig meer met koken te maken, maar met een levensstijl. Dus het is heel lastig te vergelijken. Het is best goed dat mensen een beetje op hun gezondheid letten, dus wat dat betreft heb ik er niets op tegen. En soms komen er ingrediënten in voorbij die ineens in de mode zijn. Dan probeer ik ze allemaal uit, want ik vind alles wat met eten te maken heeft interessant. En als het me bevalt, dan gebruik ik het ook in een recept. Waarom niet? Maar ik doe dat niet omdat het gezond is. Ik denk dat het enige gezonde dat je moet vertrouwen je verstand is. Ik vind het wel lastig als mensen heel stellig gaan verkondigen dat iets heel gezond of juist ongezond is. Dan denk ik: hoe weet je dat zo zeker? Ik zeg daar zelf niet zoveel over.’

Heb je ook nog weleens dat een recept mislukt?
‘Dat vragen mensen vaak, maar dat is eigenlijk niet zo. Soms vind ik het gerecht wel minder interessant dan ik dacht. Maar dat vind ik niet echt mislukken, dat gebeurt gewoon weleens. Anders heeft het geen zin om recepten te testen natuurlijk.’

Kun je iets verklappen over waar je op dit moment mee bezig bent?
‘Ik ben net begonnen met een nieuw boek, maar daar ga ik niets over verklappen. En we gaan een nieuw seizoen maken van het televisieprogramma Koken met Van Boven. We zijn nu ideeën aan het verzamelen en aan het brainstormen. Verder heb ik gewoon mijn opdrachtgevers waar ik voor werk. Daarnaast pak ik bijna niks meer op, ik heb echt een razend druk jaar achter de rug gehad en enorm hard gewerkt. We hebben in een jaar bijna 40 televisieafleveringen gedraaid. Ik ben nu de rust aan het oppakken die ik nodig heb om weer een kookboek te kunnen schrijven.’

Heb je nog doelen die je graag zou willen bereiken?
Lacht: ‘Nee, ik moet je eerlijk zeggen: dingen overkomen me meer dan dat ik er naartoe werk. Ik ben daar niet op die manier mee bezig dat ik echt ergens naartoe leef of werk. En ik heb al zoveel leuke dingen mogen doen en meemaken, dat ik bijna niet meer kan wensen dan dit. Ik ben heel blij zoals het nu gaat. En ik hoop dat dat nog even zo blijft, want ik vind het hartstikke leuk.’

Nog meer uit Van Bovens oven – Yvette van Boven

Kookboekenauteur Yvette van Boven komt met 50 nieuwe en verrassende ovenrecepten. Heerlijke zoetigheden als Chocolademeringues met zeezout en Stoofperen met karamelsaus, maar ook Jerk Chicken of Lenteporchetta komen stomend van de bakplaat. In het boek Nog meer uit Van Bovens oven zijn de beste nieuwe gerechten die Yvette bedacht voor Volkskrant Magazine gebundeld. Steeds met duidelijke recepten – zoals we van Yvette gewend zijn – én voorzien van mooie tekeningen met korte instructies. Kortom: een heerlijk nieuw boek vol oveninspiratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *