Jozua Douglas over zijn nieuwe boek Costa Banana 3 en bananensoep

Jozua Douglas schrijft knotsgekke kinderboeken. Won twee keer Jozua_douglas - interview - costa banana - kinderboeken de Pluim van de Nederlandse Kinderjury. En wordt ook wel de Nederlandse Roald Dahl genoemd. Op 5 september komt het 3e deel van de Costa Banana-serie uit: Operatie Pisang. Jozua over bananensoep, het schrijverschap en bizarre weetjes die je zelf nooit zou kunnen verzinnen.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Lust je bananensoep?
Haha. Jazeker. Ik heb weleens bananensoep gegeten. Sterker nog, ik weet ook hoe je het klaarmaakt. Lekker hoor, bananensoep. Maak het zelf maar eens, het recept staat op costabanana.com.

Hoe verzin je dit soort bijzondere vondsten?
Dat komt omdat de werkelijkheid vaak nog meer bijzonder is dan je zelf zou kunnen verzinnen.

Kun je een voorbeeld noemen?
In Costa Banana moet alle vogels een luier om. Het is verboden om door de lucht te vliegen zonder luier om.  Het klinkt misschien raar, maar dit is echt waar. Er bestaan namelijk echte luiers voor vogels. En ook de munt die wordt gebruikt door Ravi Ravioli in Costa Banana 2. Deze munt is hol vanbinnen waardoor je er iets in kunt verstoppen. Dit wordt echt gebruikt bij spionage.

Kun je alvoperatie pisang - jozua douglas - costa banana - kinderboek - boek - interviewast een tipje van de sluier oplichten over Costa Banana 3?
In deel 3 leren we de bevolking van Costa Banana wat beter kennen. Rosa, de dochter van de president die zijn eigen wetten mag verzinnen voor zijn land, krijgt bijvoorbeeld een vriendinnetje uit het volk. En de president krijgt ook een geschil met de president van zijn buurland Costa Kanaria. En daarnaast verdwijnt meester Gabriel en dit probleem moeten de kinderen oplossen.

Dat klinkt als een spionage verhaal. Een echte Whodunit.
Dat is het ook.

Heb je hiervoor bepaalde boeken gelezen?
Ik heb bijvoorbeeld Agatha Christie gelezen. Ik wilde toch weten hoe andere schrijvers zo’n verhaal opbouwen. Je wordt natuurlijk regelmatig op het verkeerde been gezet door de schrijver.

de werkelijkheid is vaak nog meer bijzonder dan je zelf zou kunnen verzinnen

Het moet heerlijk zijn om dit soort boeken te schrijven. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Hiervoor ga ik altijd terug naar mijn eigen jeugd. Als ik een boek schrijf voor kinderen van 9 dan denk ik terug aan de tijd dat ik zelf 9 was. En als ik een boek schrijf voor kinderen van 5 dan ga ik terug naar die tijd.

Hoe was je eigen jeugd?
Ik groeide op in een dorpje in Groningen waar we veel buiten konden spelen en ik had een opa die mijn eerste boek, een dierenencyclopedie, voor mij samenbond tot een boek. Dat was zijn hobby, boekenbinden. Mijn ouders verzonnen ook regelmatig verhalen. Ik denk wel dat ik hiermee genoeg basis heb meegekregen voor het schrijven van leuke verhalen.

Je bent nu bij deel 3 beland van je Costa Banana-serie. Was het je intentie om een serie te schrijven?
Met sommige personages ben ik gewoon nog niet klaar. Dan heb ik het gevoel dat ik er nog meer uit kan halen, nog meer kan verdiepen. Ze zijn gewoon nog te interessant om te stoppen met schrijven over ze, en dan schrijf ik nog een verhaal. Tot ik denk: nu is het genoeg. Nu wil ik niet meer over ze schrijven.

Heb je nog meer personages die je graag wilt terug laten komen?
De verschrikkelijke badmeester, met de karakters uit dit boek ben ik ook nog niet klaar. Misschien wel met de verschrikkelijke badmeester zelf, maar Lev en Lita daar zie ik nog wel een verhaal uit voortkomen.

Je leert wel dat één plus één twee is, maar hoe je je ouders in de maling moet nemen wordt niet verteld in boeken. Behalve in die van mij.

Wat wil je graag bereiken met je verhalen?
Ik wil dat kinderen iets leren. In De vreselijke tweeling bijvoorbeeld, leer je hoe je een goede grap uithaalt. Dat leer je nergens! Je leert wel dat één plus één twee is, maar hoe je je ouders in de maling moet nemen wordt niet vertelt in boeken.

Doe eens de online grappencursus van Jozua: 5-delige online gratis grappencursus.

En dan nu iets anders. Samen met Tosca Menten en Manon Sikkel hebben jullie De Lachende Zaag nieuw leven in Kinderboekenweek 2017 - Jozua Douglas - kinderboek - boek geblazen. Kun je hier iets meer over vertellen?
De Lachende Zaag is een heel oud initiatief, uit de middeleeuwen geloof ik zelfs, het was destijds in het leven geroepen om zieke kinderen aan het lachen te brengen. Maar wij zien het ook wel als iets preventiefs. Lachen is gezond en ontspannend. Daar hebben we toch allemaal baat bij.

In het kader hiervan hebben jullie gezamenlijk het boek Gruwelijk Grappige Griezelverhalen geschreven. Is dit een voor-het-slapen-gaan-leesboek?
Het boek staat vol grappige en griezelige weetjes. Er staan negen verhalen in, uiteraard allemaal griezelig, en verder nog versjes en geestigheden. En nee, dit is zeker geen boek dat je voor het slapen gaan moet voorlezen, alhoewel het wel behoorlijk op je lachspieren kan werken.

Laatste vraag: wat staat er nog op je wishlist voor de toekomst?
Voor De verschrikkelijke badmeester zijn de filmrechten verkocht. Het is altijd maar afwachten of de film er ook uiteindelijk komt. Dit soort dingen werken niet zo simpel als vaak wordt gedacht. Maar dat zou zeker een wens zijn die uitkomt. En daarnaast zijn er net rechten verkocht voor verschillende boeken aan Italië en Duitsland. Dit is ook een wens die is uitgekomen.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *