Gesprek over kerst (en eten) met Yvette van Boven

Yvette van Boven, geboren in Ierland, is kookboekenschrijfster, illustrator en tv-kok. Yvette van boven kerst kookboekDit jaar worden we getrakteerd op maar liefst 2 nieuwe boeken: een over kerst en een met haar Ierse roots in de hoofdrol. Wat zet jij dit najaar op tafel? Laat je inspireren door Yvette.

Wat heerlijk dat we getrakteerd worden op 2 nieuwe kookboeken. Een voor kerst en een over Iers comfort food. Waarom hebben we het geluk van 2 boeken?
Ach…Ik was toch bezig, toen maakte ik er maar twee. Was wel pittig doorwerken overigens.

Er is een ding dat we natuurlijk allemaal willen weten: wat staat er straks op jouw kersttafel?
HA! Nog geen idee! Het was hier een jaar lang kerst. Bijna elk jaar barbecuen we met mijn familie: warme wijn en veel naar binnen en naar buiten geloop. heel gezellig. Een tafel vol.

Wat is je ultieme ‘anti-stress’ kerstdinertip? 
Begin op tijd. Alles duurt altijd langer dan je denkt, vooral als je het niet vaak hebt gemaakt. Niets is zo ongezellig als stress. Als je je een beetje voorbereidt ben je zelf ook gezellig en kun je alles aan. Een restaurant bereidt zich toch ook voor op jouw komst? Zwetende obers vindt niemand leuk.

yvette-van-boven-kookboekHoe ziet een typisch Iers kerstfeest er uit? En wat staat er in ieder geval op tafel?
Even voor de duidelijkheid: mijn nieuwe kerstboek is niet per sé Iers, maar een Iers kerstfeest is zeker traditioneel: met Christmas crackers, zodat iedereen een hoedje van papier op moet zetten, lekkere gerookte zalm vooraf, een grote gegrilde ham op tafel als hoofdgerecht en Christmas pudding (GEFLAMBEERD!) toe. Als die er nog bij past hoor, want Ierse kerstdiners liggen best zwaar op de maag.

Waarom kies je er nu pas voor om een kookboek speciaal aan Iers eten te wijden terwijl daar je roots liggen? 
Zo ging het nu eenmaal. Ik kies nergens voor, het komt op mijn pad. Ik schrijf altijd wel een beetje Anglicaanse recepten, nu wilde ik er wel een boek aan wijden. Let wel: Ierland was mijn vertrekpunt, ik heb er vooral mijn eigen recepten van gemaakt. Anders kun je wel elk Iers kookboek uit de kast trekken. Bij Ierland denkt men altijd aan stew en guinness. Dat is er natuurlijk ook, maar er is zoveel meer. Het is een fantastisch rijk land waar je direct inspiratie van krijgt.

Als ik aan Ierland denk dan denk ik aan… 
Buiten zijn.

Jij kunt met een paar huis-tuin-en-keuken-ingrediënten iets geweldigs maken. Hoe doe je dat toch?
Dat vind ik het allerleukste wat er is. Het triggert mijn creativiteit: zie er maar eens wat lekkers mee te maken. Dan ben ik altijd trots dat me dat lukt.

Dit najaar kunnen we weer genieten van je tv-programma Koken met Van Boven. Kun je ons hier wat over vertellen?
We zijn natuurlijk al sinds 4 september begonnen, dus je kon al zien dat ons programma rijker is geworden, we maken meer uitstapjes, geven nog meer informatie en ik kook natuurlijk in mijn nieuwe keuken, want we zijn verhuisd en eindelijk heb ik de ruimte die ik altijd wilde hebben. Zo fijn. Oh ja én een moestuin! Dat laten we de kijker ook zien natuurlijk.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *