Leesvoer voor India

backpack india ebook blog

backpack india ebook blogHeerlijk, een vakantie in het vooruitzicht. Eigenlijk is het meer een avontuur. Over een paar dagen stap ik in het vliegtuig naar New Delhi. Vanuit daar ga ik zoveel mogelijk highlights in 2,5 week  proppen. Ik ga de Taj Mahal met zonsopgang zien! Op zoek naar tijgers in Ranthambore National Park. Varen op een authentieke houseboat over de Backwaters in Kerala. En tussendoor lekker veel vegetarische curries eten. Maar wat ga ik ondertussen lezen?

Door Dion

Tijdens mijn vorige vakantie propte ik met veel moeite de dikke pil Een klein leven van Hanya Yanagihara in mijn trolley. Ik was te eigenwijs om het als eBook te lezen. Want zeg nou zelf, een eBook lezen, dat is niet heel cool. Je wilt een kaft toch zien, het boek ruiken, op een onmogelijke manier omvouwen en erop knoeien? Zodat het er lekker geleefd uit ziet. Dat was in ieder geval gebeurd met ‘mijn’ Klein leven. Krom, vies en met resten Portugees zand erin liet ik hem signeren door Hanya, toen zij een lezing gaf in de Vondelkerk. Ik schaamde me een beetje, maar zij zag het gelukkig als een compliment.

Boeken in de backpack

Hoe ga ik dat dit keer in India doen? Dit wordt een wat langere reis en mijn backpack is al zwaar genoeg. Een vriend zei tegen me dat Shantaram een must read is als je naar India gaat. ‘Ja, leuk’, dacht ik. Dat is een goed beoordeeld boek. De downside is dat het 944 pagina’s dik is. Dus het meeslepen daarvan gaat niet lukken naast mijn Lonely Planet, die ik al in de pocket heb (en die ik so-wie-so in papieren versie meeneem, kom nou!). De vriendin waarmee ik naar India ga heeft Shantaram inmiddels als eBook besteld. En ik kan ook meelezen via mijn iPad. Ideaal, want zo heb ik mijn principe om alleen papieren boeken te kopen vooralsnog in stand gehouden.

Favoriete India-boek

Van mijn collega Susanne, uitgever bij Nieuw Amsterdam, kreeg ik nóg meer tips. Haar favoriete India-boek: A Fine Balance. Het gaat over 4 vreemden die tijdens zware politieke tijden in India gedwongen worden om een krap appartement en een onzekere toekomst te delen. Uiteindelijk verandert wantrouwen in vriendschap en zelfs in liefde. Wellicht heeft dit boek wel raakvlakken met Een klein leven. Ik ben benieuwd! 614 bladzijdes, dat past nog wel in mijn backpack, misschien… Toch?

En dan nog de tip The God of Small Things, over Kerala. Van Arundhati Roy, een Indiase schrijfster. Lijkt me ook mooi. Of De Witte Tijger van Aravind Adiga… Je merkt het al, ik ben er nog niet helemaal uit. Ondertussen ben ik alvast begonnen aan een korte roman over het leven binnen een Indiase familie. Kreeg ik als cadeautje. Digitaal. Dus ja, ik ben officieel eBook lezer. Denk ik. Soms dan. In ieder geval is het héérlijk, al die literaire vakantievoorpret!

Deel dit artikel

One Comment on “Leesvoer voor India”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *